Mercedesu ne treba državna pomoć

ZA razliku od većine drugih proizvođača u Mercedesu misle da mogu samostalno prebroditi krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa. 

Koronavirus je uspio ono što nije nikome pošlo za rukom. Svijet se gotovo zaustavio, a to je na svojoj koži jako dobro iskusila autoindustrija. Osim što su tvornice morale stati s proizvodnjom na koju sedmicu, pukle su i druge karike lanca, posebno ona dobavljača i isporuke. Manja je i potražnja, a državni alati za suzbijanje pandemije se direktno kose s mogućnosti plasmana ovakvih proizvoda na tržište. 

No ako se pita Mercedes, nije sve tako crno. Prvi čovjek Mercedesa Ola Källenius je za njemački Handelsblatt potvrdio kako kompanija zasad stoji sasvim dobro: „Daimleru trenutno ne treba državna pomoć. Generalno gledano, industrija je imala jako dobre narudžbe prije krize.“

Nevjerojatno, ali dobro stoje i Mercedesovi dobavljači. „Mi smo u stalnom kontaktu s našim dobavljačima. Do sada nije bilo problema s likvidnosti“, pojašnjava Källenius. 
Dodatni plus za Mercedes je ponovno otvaranje kineskih pogona, ali i lagani oporavak kineskog tržišta. Tamo je potražnja opet u plusu, a posao se normalizira. „Većina salona je opet otvorena, a klijenti se polako vraćaju. Sve više je ljudi u salonima i potražnja raste, a to nas čini optimističnima“, potvrdio je Mercedesov šef.