VIDEO: JEZIVO PEDSKAZANJE Prije 10 godina u ovom filmu je prikazano šta će nam koronavirus učiniti!

Film „Contagion“, to jest „Zaraza“, premijerno prikazan u januaru 2011. godine, a koji je prošao relativno nezapaženo tada, ali sada, deceniju kasnije, počeo je da se skida i s plaćenih servisa, sve zbog samog početka koji sada djeluje više kao dokumentarac nego fikcija.

Met Dejmon, Gvinet Paltrou i Džud Lo teško da su anonimusi, a film je radio čuveni Stiven Soderberg. Zaplet kreće jezivo poznato u trenutku u kojem preko 100.000 ljudi ima koronavirus.

Izbija epidemija nepoznatog virusa životinjskog porijekla i počinje da se širi iz Azije. Uskoro se proglašava pandemija. Virus je potpuno nov i do tada neviđen, prenosi se kašljanjem i kijanjem i dodirivanjem lica, dugmića u liftovima, a ponikao je tako što je prešao sa slijepog miša na životinje i napokon na čovijeka.Važno je napomenuti, naravno, da je u filmu virus daleko smrtonosniji i drugačiji, ali je sama postavka vrlo slična trenutnoj situaciji, i to do te mjere da su Kinezi na svojim društvenim mrežama koristili riječ iz filma „forsitija“, što je naziv lažnog lijeka da bi pričali o stanju u zemlji.

Scenarista filma „Zaraza“ Skot Berns je proveo mjesece istražujući zarazne bolesti, čak je ekipa filma konsultovala i američke stručnjake iz Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti.

„Svi stručnjaci sa kojima sam pričao su mi rekli da nije pitanje da li će biti nove velike epidemije već kada će se ona dogoditi“, rekao je Berns.

Film je predvideo pandemiju, ali još nešto zanimljivo.

„Predvideo sam da će epidemija izazvati talas nepovjerenja, panike, sebičluka i zbunjenosti. Predvideo sam da svijet neće znati kako da reaguje i da će se zaraza širiti brže nego što je očekivano. Predvideo sam da će oni sa jakim imunim sistemima zanemariti one sa slabim. Toliko toga sam predvideo da su me neki fanovi optužili da sam u Iluminatima“, rekao je Berns.

Sve što je bilo prikazano u filmu se upravo dešava. Imamo more fake news o različim lijekovima. Jedina stvar koja fali sad jeste vakcina i fali čip oznaka na ljudima da su dobili tu vakcinu, sve ostalo je identično u filmu.