Zbog krize nemate novac za stan? Ne brinite država poduzima mjere!

Savezna vlada razmatra mjere za pomoć stanarima u toku korona krize. Niko se ne treba bojati gubitka stana. Ako nije u mogućnosti u toku krize da plaća stanarinu,Zakon o stanarini je na putu.

Ako neko zbog Korona krize izgubi posao i nema dovoljna prihoda za stan, postoji mogućnost da taj stan izgubi. Federalna vlada želi to spriječiti. Stanarima se ne smije dopustiti raskid ugovora zbog neizmirenih dugova za stanarinu u toku krize.

Novi zakon,ukoliko se usvoji trebao bih se primjenjivati od 1.Aprila pa do 30. Sepetmbra 2020 godine.Također se zakon primjenjuje i za iznajmljenje poslovne prostore. Međutim ljudi imaju obavezu i moraju kasnije platiti kiriju. Dugovi se mogu placati u ratama, naredne dvije godine.

Kako je rekao portparol Ministarstva pravde, to je bio slučaj do sada: ako ne plaćate kiriju dva mjeseca zaredom, možete dobiti otkaz bez prethodne najave. „Želimo to promijeniti i raditi na tome da niko ne izgubi dom“.

Predlog zakona trebao bi biti donesen ovog ponedjeljka dakle danas i u srijedu biti usvojen u Bundestagu.Takođe predviđanja su da rok može biti produžiti i za godinu dana. „Ukoliko se pokaže da razdoblje od aprila do septmebra 2020. nije dovoljno,

Vlasnici stanova i poslovnih prostora ne bih trebali pretrpjeti gubitke.

Također “ in Focus“ obavještava putem svog facebook profila o svim trenutnim i aktuelnim dešavanjima sa kratim obavijestima. Saznajte šta se dešava u Njemačkoj. Zapratite naš facebook profil. Samo otvorite stranicu i kliknite na zaprati il abonniert

https://www.facebook.com/InFocuses