Baden-Württemberg želi primiti pacijente iz Francuske

Baden-Württemberg želi prihvatiti u klinike teško bolesne osobe inficirane Korone virosom iz Francuske. Zbog toga je Ministarstvo zdravlja zatražilo od bolnica na jugozapadu da prijave slobodne krevete, ( Sa respiratorima i ostalom opremom potrebnom za održavanje života u slučaju težeg slučaja korona virusa) prenio je (u subotu) „Schwäbische Zeitung“. „Premijer Kretschmann obećao je podržati Baden-Württemberg“, navodi se u pismu toj klinici, koje je bilo dostupno novinama. Glasnogovornik vlade potvrdio je u subotu da je od Ministarstva zdravlja zatraženo da ode u bolnice.

Glasnogovornik Ministarstva zdravlja rekao je za medije: „Riječ je o ljudima koji će umrijeti bez respiratora u narednim danima.“ Jugozapad trenutno ima dovoljno mjesta za takve pacijente, tačnije oko 2300. Trenutno je 80 posto njih zauzeto.Virus korone izaziva plućnu bolest Covid-19. Kod mnogih ljudi bolest je prilično blaga, ali u slučaju težih slučajeva pacijenti se moraju liječiti u bolnici, a u nekim slučajevima i respiratorima.

Univerzitetski medicinski centar Freiburg najavio je da će primiti dva pacijenta iz Francuske koji boluju od Covid-19. Bolesnici bi tokom vikenda trebali biti prebačeni u Freiburg.