Ko će da liječi Balkan? Kad moramo liječiti Njemačku

U Njemačkoj trenutno ima oko 20.000 osoba zaraženo korona virusom. Gledajući tu cifru i gledajući procenat smrtnosti, može se reći da Njemački zdravstveni sistem funkcioniše najbolje na svijetu.

Poređenja radi skoro isti broj zaraženih ima Španija i Iran i Amerika koja nije daleko od te cifre. U Španiji je preminulo 1092 osobe. U Iranu 1433. U Americi 235. Dok u Njemačkoj 68 osoba.

Već punih sedam godina, medicinsko osobolje sa Balkana, dolazi u Njemačku. Ni jedna zemlja sa Balkana nikad nije pokazala stvarne cifre medicinskih radnika koji su napustili zemlju. Nikad nije prikazala broj ljudi koji su otišli i završili školu u Njemačkoj. U tih sedam godina, većina medicinara sa Balkana je u Njemačkoj upisivala škole, radili edukacije i u svakom segmentu se dalje edukovali i napredovali.

U Njemačkoj danas ne postoji zdravstvena ustanova bez minimalno par balkanca. Balkanci su trenutno na svim pozicijama. Od direktora pa do pomoćnika medicinskih tehničara. Balkanci su ovdje uvezani, pomažu jedni drugim, daju dobre preporuke i funkcionišu savrešno zajedno.Danas kad su medicinari pravi heroji, Njemačka može mirno spavati. Svoje kapacitete su popunili radnicima kako sa Balkana tako i sa drugih dijelova Europe i svijeta. Nisam teortičar zavjera, al nekako kao da su se spremali godinama za ovako nešto.

Kada su balkanci već uveliko počeli ići za Njemačku, bilo je tu dosta ironičnih i sarkastičnih pokušaja sabotaže i ponižavanja naših ljudi,koji su došli trbuhom za kruhom.Počevši od kupljenih diploma i pokušaja da Njemačka blokira dolazak medicinskog osoblja, do viceva kako su balknaci pobili više Nijemaca od Partizana i slično. Ovdje je sistem jasan. Nema posla ni po ocu,a ni po nekom rođaku. Za svaku verifikaciju diplome, bilo doktorske ili medicinskog tehničara, mora se proći ogromna procedura verfikacije diplome. Kako praksa tako i teorija. Mora se opravdati standard koji se zahtjeva od radnika.

Danas svijetom hara korona virus. Većina doktora i medicinskih sestara je na izmaku snage, gdje naši zdravstveni sistemi već pale crvene lampice. Gdje Kina za 14 dana napravi novu bolnicu, a naši su za 14 dana podigli par šatora na granicama. Postavlja se pitanja šta da se nama dogodi Italija ? Gdje su naši medicinari, gdje su naši doktori, stručnjaci ?

Evo ih, brinu se za „Bogatu maćehu“ koja ih je prihvatila, kad su bili izgubljeni u beznađu sistema iz kojeg su došli. Kad su godinama bili broj na bioru, kad su godinama pokušavali dobiti mjesto u bolnici, dobiti priliku za neku specijalizaciju i slično. Kad su na koljenima molili „rođenu majku“ da im samo da jednu priliku, da imaju posao, da pokažu svoje znanje. Da budu svom narodu na raspolaganju. Da liječe našu djecu i svoju odgajaju u najljepšem dijelu Europe. Da se brinu za svoje roditelje al… Čovijeka savladaju emocije, al kad pogleda video od neki dan, gdje se javnosti obraća direktor mostarske bolnice u stilu nekog baje sa koride u Čevljanovićima, sjeti se čovijek opet zašto je otišao i nekako ulije sebi dozu pozitive, kad vidi svoje roditelje preko skaypa kako su sretni, što im je dijete na sigurnom kod tetke, da „tetke Angele“.

piše: E.H