ULM: Skoro identične mjere poduzete kao u Bavarskoj. Za javno okupljanje kazne i do 25 hiljada Eura.

Grad Ulm želi brzo izdati takozvanu zabranu ulaska na javna mjesta. Izdate mjere su gotovo identična onom u Bavarskoj.

Mjere protiv širenja virusa korone postaju sve drastičnije: grad Ulm je na svojoj web stranici objavio da će brzo zabraniti pristup javnim mjestima.

Planirana zabrana odnosi se na čitavo gradsko područje, kaže Marlies Gildehaus, glasnogovornica grada Ulma. To znači: između ostalog za sve javne ulice, trgove, zelene površine.

Slično pravilo kao u Bavarskoj
Ako želite ući u Münsterplatz, obale Dunava, treba vam razumljiv razlog. Na primjer: kupovina, odlazak na posao, preuzimanje recepata, odlaska u apoteku.

Međutim: „Dopuštanje jogginga, vožnja bicikla ili jednostavno uzimamje svježeg zraka je dozvoljeno“, kaže Gildehaus. Zabranjeno je dugo ostati na javnim mjestima.

To znači da su pravila u Ulmu slična onima u Bavarskoj. Premijer Markus Söder tamo je uveo ograničenja izlaska.

Kazne i do 25.000 eura


Ministar unutrašnjih poslova Thomas Strobl (CDU) najavio je da će policija ovog vikenda kontrolirati potrebe i kazniti prekršaje. „Kršenja nisu mizerna.“ Prijete novčane kazne do 25.000 eura i zatvorske kazne od nekoliko godina. Situacija je vrlo ozbiljna. Mladi ljudi koji su rekli da ih nije briga jesu li se zarazili jer im je imunološki sistem dobar, bili su „neodgovorni i grubo nepažljivi“, žalili su se Strobla.