Šokantan izvještaj iz staračkog doma u Würzburg-u. Čak devet mrtvih.

Kako prenosi Njemački „bild“ čak devet štićenika jednog doma u Würzburgu su preminuli od posledica korona virusa.
Skoro polovica smrtnih slučajeva korona virusa u Bavarskoj odnosi se na štićenike staračkog doma u Würzburgu.

Devet osoba je tamo umrlo nakon zaraze virusom, rekao je u petak glasnogovornik Državnog ureda za zdravstvo.

Šef staračkog doma u Würzburgu rekao je njemačkim medijima da su svi preminuli, imali ranije bolesti i da su stariji od 80 godina.

Od 160 štićenika pet ih je trenutno zaraženo Covid 19 i nalaze se u klinikama u Würzburgu, a još deset ih je pozitivno testirano na virus i oni su izolirani u svojim sobama u domu. Takođe su zaražene i 23 medicinske sestre koje su takođe imale pozitivane rezultate. Svi zaraženi medicinski radnici su kod kuće u karanteni.

Trenutno u svim domovima u Ulmu i Novom Ulmu situacija je stabilna. Još nigdje nije prijavljen slučaj korona virusa. Problem je predstavljao novi zakon. Gdje je svim štićenicima bila zabranjena posjeta, fizioterapija, frizeri i sve ostale posjete koje nisu bile u pravcu hitnog slučaja. Al ti štićenici su mogli napustiti domove i dosta rodbine i prijatelje je posjećivalo štićenike ispred domova. Tako da upućujemo apel svim onim koje žele nekoga da posjete u domu, da razmisle. Jer u domovima je jako teško kontrolisati širenje korona virusa. U većini slučajeva se radi o dementim pacijentima, koji ne mogu biti zadržani u soboma.