Njemački ekspert: Ovo je majka svih recesija

Predsjednik Instistuta za svjetsku privredu Gabriel Felbermayr očekuje da će korona virusa izazvati do sada neviđenu recesiju.

epa08287293 Gabriel Felbermayr, President of the Kiel Institute for the World Economy during a press conference at the federal press conference house in Berlin, Germany, 11 March, 2020. EPA-EFE/OMER MESSINGER

Predsjednik Instistuta za svjetsku privredu iz nemačkog Kila Gabriel Felbermayr očekuje da će pandemija korona virusa izazvati recesiju koja će biti „majka svih recesija“.

Za ekonomski dnevnik Handelsblatt rekao je da će korona kriza izazvati tešku recesiju njemačke privrede.

„Strahujem da bi ova recesija mogla biti majka svih recesija“, upozorio je, prenosi Tanjug.

Ako se ekonomska djelatnost u Njemačkoj jednog mjeseca prepolovi, to košta državu na godišnjem nivou četiri posto privrednog rasta, a u slučaju da to bude dva mjeseca, koštat će osam procenata rasta, objasnio je Felbermayr.

‚Greška na granicama‘

Tako nešto, smatra, nije do sada viđeno u mirovnom dobu.

Kontrole ulaska na granicama Felbermayr smatra greškom.

„Mjesecima vlada strah da bi isporuka proizvoda iz Kine, koji su važni za proizvodnju u Njemačkoj, mogli izoastati, pri čemu se zaboravlja da Kina dostavlja samo deset posto takvih proizvoda, a da više od polovine dolazi iz drugih zemalja Evropske unije“, smatra njemački ekspert.

Također “ in Focus“ obavještava putem svog facebook profila o svim trenutnim i aktuelnim dešavanjima s kratim obavjestima. Saznajte šta se dešava u našoj regiji i u Njemačkoj. Zapratite naš facebook profil. Samo otvorite stranicu i kliknite na zaprati il abonniert

https://www.facebook.com/InFocuses

Izvor: Agencije