Važna obavijest iz ambasade Njemačke u Sarajevu

Usljed aktuelnog razvoja situacije u pogledu širenja korona virusa odjel za vize i pravno – konzularni odjel Njemačke ambasade u Sarajevu će biti zatvoreni od utorka, 17. marta 2020. godine do zaključno s petkom, 03. aprilom 2020. godine.

Ovdje se radi o privremenoj mjeri. Ukoliko bude potrebno da gore pomenuti odjeli ostane zatvoreni i nakon 03. aprila 2020. godine, Ambasada će o tome blagovremeno informisati na svojoj web stranici i facebooku.

Posebne napomene odjela za vize:

Za termine koji su dodijeljeni u periodu kada je zatvoren odjel za vize, važi sljedeće:

Termini u kategoriji za spajanje s porodicom i zapošljavanje prema Pravilu za zemlje Zapadnog Balkana neće propasti, nego će biti ponovo dodijeljeni čim opća situacija dopusti da odjel za vize opet započne sa svojim radom.

Termini u svim ostalim kategorijama (zapošljavanje s visokom stručnom spremom/ kvalifikovani kadar s priznatim stručnim obrazovanjem/detaširani radnici/studiranje, stručno obrazovanje i priznavanje obrazovanja/šengenske vize, Au-Pair, volontiranje, jezički kurs, razmjena kadrova, zapošljavanje na brodovima, traženje posla u svrhu zapošljavanja,obavljanja stručnog obrazovanja ili -studiranja) će biti stornirani, tako da će aplikanti smjesta moći rezervisati nove termine čim odjel za vize opet započne sa svojim radom. Odjel za vize će u ovim slučajevima nastojati da stavi na raspolaganje dovoljno novih termina.

„Izričito Vas molimo da ne šaljete upite u vezi termina sve dok je zatvoren odjel za vize, obzirom da isti ne mogu biti odgovoreni“, navode iz Njemačke ambasade u Sarajevu. 

Napomene pravno-konzularnog odjela:

Ovjeravanje dokumenata nije moguće. Zahtjevi za izdavanje pasoša neće biti obrađeni. U sljedećim iznimnim situacijama molimo da se putem e-maila obratite na adresu: rk-info@sarj.diplo.de

• Ako ste njemački državljanin

• Ako nemate drugo državljanstvo

• Vaš jedini lični dokument ističe za manje od tri mjeseca i Vi imate dokaze o tome da imate mogućnost da otputujete iz Bosne i Hercegovine (avionska karta, ulazak u zemlju prije više od 14 dana).

U datom slučaju je moguće da Vam se izda putni list u vidu zamjenskog pasoša. Kako bi se ustanovilo da li je to u Vašem slučaju moguće, molimo da Ambasadi u jednoj pdf datoteci dostavite skeniranu kopiju Vašeg zadnjeg ličnog dokumenta, ulazni pečat Vašeg zadnjeg ulaska, kao i avionske karte.

Takođe ukazujemo na upute Ministarstva vanjskih poslova Njemačke vezano za putovanja i savjetujemo njemačkim državljanima da se hitno registruju na spisku Njemačke ambasade radi predostrožnosti u slučaju krize: https://elefand.diplo.de/elefandexte…/home/login!form.action

Ambasada moli za razumijevanje zbog donošenja ove mjere.