Je li ibuprofen zaista opasan za ljude zaražene koronavirusom?

WhatsApp kruži vijesti o mogućoj vezi između ibuprofena i Covid 19 virusa. Univerzitetske bolnice u Beču govore o „lažnim vijestima“. Ali, francuski ministar zdravlja upozorava i na lijek.

Glasovna poruka koja se trenutno širi putem WhatsAppa traje jednu minutu i 41 sekundu. Jedna gospođa ; tvrdi da je telefonom razgovarala s prijateljem koji radi u Bečkoj univerzitetskoj bolnici. Tamo su uradili „neka istraživanja“ o tome zašto virus Korone često ima tako teške posledice u Italiji.

„Otkrili su,“ kaže žena, „da su ljudi koji su dovedeni u kliniku s ovim teškim simptomima ranije ili više svi uzimali ibuprofen kod kuće.“ Nadalje se priča da su „oni“ u laboratoriji pronašli dokaze o tome da ibuprofen ubrzava umnožavanje virusa. Stoga bi liječnici na univerzitetskoj klinici savjetovali da ne uzimate ibuprofen; umjesto toga trebali biste uzimati druge lijekove protiv bolava. Pošiljalac traži da dalje širite poruku.

Na ovo je sada reagovao Medicinski univerzitet u Beču. Na Twitteru oni opisuje vijest „sve o navodnim rezultatima istraživanja Bečke univerzitetske bolnice o vezi između Ibuprofena i Covid19“ kao „lažne vijesti koje nemaju nikakvu vezu s #MedUniWien“.

Ali ako je sve ovo samo glasina, kako onda francuski ministar zdravlja Olivier Véran izričito upozorava na upotrebu ibuprofena? Véran je u subotu ujutro na Twitteru napisao kako izričito preporučuje upotrebu acetaminofena – jer ibuprofen može otežati tok zaraze virusom Covid-19.

Ministrova preporuka ne temelji se na navodnim rezultatima istraživanja iz Beča, već na članku koji se prije tri dana pojavio u stručnom časopisu „Lancet“. Tri ljekara navela su da lijekovi koji inhibiraju stanični receptor ACE mogu pogoršati tok Covid-19.

Na staničnoj površini postoje takozvani ACE receptori, na koje se vezuje ACE enzim. Upravo te receptore koronavirus koristi kako bi prodro u stanice. ACE inhibitori presreću ACE enzim, ACE receptori ostaju slobodni i virusi mogu lakše prodrijeti. Ćelije mogu čak povećati broj receptora kad enzim ostane u zamci. To bi virusima dalo još više prilika da uđu u ćeliju.

Prema nepotvrđenoj hipotezi, kaže se da ibuprofen ima sličan efekat. Međutim, još nije provjereno je li to istina. Članak „Lancet“ izričito je formuliran kao hipoteza. Budući da je broj uključenih pacijenata daleko nizak za teško znanstveno istraživanje: istraživači samo promatraju tijek bolesti 32 kineska pacijenta koji su umrli na odjelu intenzivne njege u posljednjih nekoliko tjedana.

Ibuprofen takođe ne djeluje kao ACE inhibitor, ali utječe na ostale tvari u tijelu: prostaglandine. Ti hormoni tkiva utiču na brojne organe, poput krvožilnog sistema ili oka.

Dakle, hipoteza o ibuprofenu je veoma konfuzna. Nije dovoljno izvući jasan zaključak. Nije testirano na staničnoj razini da li ibuprofen – bilo kojim mehanizmom – dovodi do činjenice da virus može lakše prodrijeti kroz stanice. Uzimanjem ibuprofena je na sobstvenu odgovornost i prije tog posavjetujete se sa doktorom.