Njemačka državnoj Banci za obnovu stavila 20 milijardi eura na raspolaganje za pomoć gospodarstvu od koronavirusa

Njemačka vlada je gospodarstvu obećala sveobuhvatnu zaštitu zbog izbijanja pandemije koronavirusa, priopćeno je u petak u Berlinu

„Radi se o sveobuhvatnoj i najučinkovitijoj mjeri koja je ikada bila donesena tijekom neke krize“, rekao je njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier (Kršćansko-demokratska unija CDU) prilikom predstavljanja paketa mjera u Berlinu.

On je naglasio kako je najvažniji cilj paketa mjera da gospodarstvo ne pretrpi „trajnu štetu“.

Glavni dio paketa mjera pomoći gospodarstvu u savladavanju posljedica koronavirusa se sastoji od kreditnih jamstava za što su sredstva u visini do pola bilijuna eura na raspolaganju.

Vlada je državnoj Banci za obnovu (KfW) odmah na raspolaganje stavila 20 milijardi eura a ova svota se može po potrebi povećavati.

„Štit za poduzeća i zaposlene“ osim toga predviđa i smanjenje predujma poreza a isto tako je najavljeno da do kraja godine neće biti blokiranja računa u slučaju kašnjenja s plaćanjem poreza.

Poslodavcima je isto tako omogućeno lakše slanje radnika na skraćeno radno vrijeme kako bi se rasteretio financijski teret za poduzeća u vrijeme krize.

Altmaier je objasnio kako se kod ovih mjera radi „samo o početku“ te da će vlada u sljedećim tjednima pratiti stanje kako bi mogla reagirati po potrebi.

„Ako dođemo u situaciju da moramo pomoći gospodarskom rastu, donijet ćemo mjere koje će to omogućiti“, rekao je Altmaier na zajedničkoj konferenciji za tisak s ministrom financija Olafom Scholzom (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

„Novaca ima. Neće se štedjeti“, rekao je Scholz te objasnio kako „povoljna proračunska situacija“ u Njemačkoj vladi daje „manevarskog prostora“ za brzo i nekomplicirano djelovanje.

No on je objasnio kako treba polaziti od toga da će se pandemija koronavirusa odraziti i na ovogodišnje porezne prihode.

„Nije isključeno da će biti potrebna dodatna zaduženja“, rekao je Scholz.

Predstavnici gospodarstva su pohvalili mjere koalicijske demokršćansko-socijaldemokratske vlade Angele Merkel.

„Ovo je vrlo važan signal. Dugoročno će se ova hrabra akcija pomoći isplatiti za cijelo društvo“, rekao je predsjednik Njemačke industrijske i trgovinske komore Eric Schweitzer.

Predsjednik Udruge manjih i srednjih poduzetnika Mario Ohoven je pozdravio „stabilne mjere“ vlade koja poduzetnicima omogućavaju planiranje poslovanja.

tportal.hr