Ultrapasivno pušenje opasno je po zdravlje, otkriva istraživanje

MIRIS hladnog duhana koji najavljuje ulazak pušača u prostoriju mogao bi biti opasan osim što je neugodan, navodi se u novoj američkoj studiji objavljenoj u časopisu Science Advances.

Ti ostaci duhanskog dima mogu se infiltrirati u dobro provjetrene prostorije jer su nataloženi u odjeći, koži i kosi pojedinaca i s vremenom lagano vjetre, a riječ je o procesu oslobađanja plina, navodi se u znanstvenoj studiji sveučilišta Yale.  

Ti zaostaci pušenja, zvani „tercijarni dim“, mogu prouzročiti „ultrapasivno pušenje“.

Znanstvenici su postavili high-tech uređaj za uzimanje uzoraka u ventilacijske cijevi u kinodvorani u Njemačkoj u kojoj je pušenje zabranjeno već 15 godina. Ustanovili su da tercijarni dim izlaže gledatelje „ultrapasivnom pušenju“, kao da su bili izloženi pušenju jedne do deset cigareta, ovisno o supstanci. 

U četiri dana mjerenja, razine 35 kemijskih proizvoda povezanih s duhanom rasle su kada su gledatelji ulazili u kino. To uključuje kemijske spojeve koji mogu izazvati rak kao što su benzen i formaldehid. 

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.