OD SUTRA NIŠTA NEĆE BITI ISTO. nJEMAČKA Otvara svoja vrata!

Od 1.marta na snazi je novi zakon u Njemačkoj, kojim će veliku šansu za zaposlenje imati stručni kadar iz BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije. Obavezan je samo njemački jezik, nostrifikacija diplome, a možete biti stariji i od 45.godina.

Sutra Njemačka otvara svoja vrata. Nije tačno da će se u Njemačkoj moći raditi poslovi, koji njemci ne žele.

Šta je novo od 1.Marta

  1. Ako je nostrificirana kvalifikacija , stručni kadar iz svih oblasti mogu raditi.
  2. Nema pravila prednosti pri konkrentnom zapošljavanju stručnog kadra iz Njemačke il EU
  3. Radno mjesto mora biti u skladu sa obrazovanjem.
  4. Osobe mlađe od 25 godina mogu tražiti vizu kako bi u Njemačkoj stekli svoje konkretno obrazovanje.
  5. Neophodno poznavanje Njemačkog jezika.
  6. Nema starosne granice. Osobe starije od 45 godina ,al moraju dostaviti doznake o minimalno plati.
  7. Ubrzani potstupak dobijanja vize ( 1-2 mjeseca)
  • Koji su trenutno poslovi najviše u deficitu u Njemačkoj?

– Broj otvorenih radnih pozicija u Njemačkoj se kreće oko 1,4 miliona. Traže se najviše radnici u oblasti zdravstva i njege, doktori, fizioterapeuti i medicinske sestre, IT-stručnjaci, inženjeri i zanatlije u građevinskoj industriji, mehatronici, elektrotehnici, energetskoj tehnologiji i drugim MINT zanimanjima, ali i u obrtništvu. Po novom zakonu, IT-stručnjaci mogu, pod određenim uslovima i s radnim iskustvom od minimalno tri godine, i bez formalne diplome doći u Njemačku. S tim da ti odgovarajući preduslovi moraju biti ispunjeni.

Kako ističu iz nemačke ambasade, najvažniji preduslov da zahtev za izdavanje vize bude razmatran u ubrzanom postupku je nostrifikacija diploma i sertifikata o stručnom obrazovanju u Nemačkoj. Dodaju da se postupak nostrifikacije može već sada pokrenuti.

Bez obzira da li imate visoku ili srednju stručnu spremu, od vas će se prvo zatražiti da zvanično priznate svoju kvalifikaciju. Priznavanje kvalifikacija vrši se u svakom pojedinačnom slučaju od nadležnih organa za priznavanje u Nemačkoj. Minimalni preduslov za priznavanje je da stručno obrazovanje mora da traje najmanje dve godine.

Da bi se olakšala procedura, najavljuje se osnivanje centralnog servisnog centra za inostranu stručnu radnu snagu koja traži priznavanje svoje stručne spreme, koji će savetovati i pomagati podnosioce zahteva u postupku priznavanja.

Ono što je neophodno jeste sertifikat o znanju nemačkog jezika najmanje na nivou A2, za određene grupe na nivou B1. To zavisi, između ostalog, od planiranog zaposlenja. Znanje nemačkog jezika na nivou A2 podrazumeva svakodnevnu konverzaciju, dok B2 omogućava da se osoba jasno i smisleno izrazi, kao i da razume glavne sadržaje u vezi sa poslom.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.