Zašto ženama rastu dlačice na bradi: Evo na kojih 6 zdravstvenih problema mogu da ukažu!

Sa starenjem je normalno da raste i maljavost na određenim dijelovima tijela. Pored hormona na rast dlačica kod žena utiču i još neki faktori.

Ali, preterana dlakavost na mestima koja su tipičnija za muškarce na primer na bradi naziva se hirzutizam, a u nastavku pročitajte od čega zavisi.

foto: Shutterstock

Hormonska neravnoteža

Rast dlake zavisi od ravnoteže između hormona androgena (npr. testosterona, dehidroepiandrosteron sulfata [DHEAS], dihidrotestosterona [DHT]) i estrogena.

Androgeni podstiču rast debelih, tamnih dlaka, dok estrogeni usporavaju rast dlake ili stvaraju tanje, svijetlije dlačice.

Kad je uzrokovan pojačanom androgenom aktivnošću, hirzutizam je često praćen virilizacijom, koja se može da dovede do izostanka menstruacije, povećanjem mišićne mase, produbljenjem glasa i hipertrofijom klitorisa.

Kušingov sindrom

Riječ je o endokrinom poremećaju koji se najčešće pojavljuje kada je tijelo izloženo visokim nivou hormona kortizola, a može biti uzrokovan upotrebom oralnih kortikosteroida ili stanjem u kojem tijelo proizvodi previše kortizola.

Kao posledica toga jeste pojačan rast dlačica. Ovaj sindrom nije čest, ali žene imaju veći rizik od muškaraca da obole.

Kušingov sindrom ne uzrokuje samo pojačanu dlakavost nego i gojaznost, slabljenje mišića i kostiju, kao i sklonost dobijanju modrica.


Policistični jajnici

Sindrom policističnih jajnika je hronično stanje koje prate neredovne ovulacije i menstruacije ili policistični jajnici što je vidljivo na ultrazvuku.

Kao da to nije dovoljno, hormonska neravnoteža je takođe prisutna.

Rezultat: pojačana dlakavost, pojava akni čak i gubitak kose.

Kilaža igra važnu ulogu

Težina na dva načina može da utiče na pojačan rast dlaka na neuobičajenim delovima tela. Gojaznost će poremetiti hormonsku ravnotežu u tijelu što dovodi do viška hormana koji podstiču dlakavost.

Ali, horomonsku ravnotežu može poremetiti i prenaglo mršavljenje. Naime, praktikovanje dijeta može da podstakne stvaranje lanugo-dlačica, malih i tankih najčešće bezbojnih dlačica na koži. Lanugo-dlačice su često simptom poremećaja  ishrani, kao što su anoreksija i malnutricija.


Uzimanje određenih lijekova

Teške terapije poput hemioterapije i lekova za epilepsiju mogu da pojačaju dlakavost. Pored toga,  i neka druga sredstva poput anaboličnih steroida koji se nelegalno koriste u nekim sportovima takođe mogu biti uzrok rasta dlačica na ovom području. 

Starenje

Pojačan rast dlačica na bradi ipak ne mora da ima nikakve veze sa zdravstvenim stanjem.  Naime, može se pojaviti uslijed prirodnog procesa starenja, posebno u vreme menopauze.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.