Provjerite da li je neko prijavljen na vaš Facebook profil i špijunira li vas

Ako vam se ikada dogodilo da niste sigurni jeste li se odjavili sa svog profila koji ste koristili na tuđem uređaju i ako sumnjate da vas nakon toga neko špijunira, donosimo vam savjet kako to provjeriti i spriječiti.

Facebook ima tehnologiju koja prati gdje je vaš profil prijavljen i može vam pomoći odjaviti se ili zaštititi svoj profil od ljudi koji ga pokušavaju hakovati, piše The Sun.

Facebook vam može dati podatke o lokaciji uređaja na kojima se koristi vaš profil.  Također vam može reći o kakvom je uređaju riječ, vrsti pretraživača i datumu i vremenu kada je posljednji put pristupljeno profilu. Ako nešto ne izgleda kako treba, možete okončati bilo koju aktivnu Facebook sesiju s one na kojoj ste prijavljeni. Samo trebate slijediti ove korake za pristup informacijama s kompjutera ili mobitela.

Kako preko kompjutera vidjeti uređaje na koje je Facebook prijavljen

Prvo otvorite web pretraživač koji koristite i prijavite se na svoj Facebook. Zatim kliknite strelicu padajućeg gornjeg izbornika na početnoj stranici i odaberite „Postavke“ (Settings).

Na stranici „Postavke“ trebate kliknuti na „Sigurnost i prijava“ (Security and login), što bi se trebalo pojaviti kao opcija na lijevoj strani ekrana. Zatim pređite mišem do odjeljka „Gdje ste prijavljeni“ (Where you’re logged in).

Ovaj odjeljak će vam pokazati sve uređaje na kojima je vaš Facebook prijavljen, uključujući i sve koji su trenutno aktivni. Također ćete moći vidjeti vrijeme i datum kada se prijava dogodila, koji tip uređaja se koristi i lokaciju.

Ako kliknete na tri vertikalne tačke s desne strane svake navedene sesije, moći ćete se odjaviti ili prijaviti da niste vi. Također će vam ponuditi mogućnost „Odjava sa svih sesija“ (Log out of all sessions).

Kako s mobitela vidjeti uređaje na koje je Facebook prijavljen

Ako želite provjeriti gdje je vaš Facebook prijavljen putem aplikacije na mobitelu ili tabletu, proces je vrlo sličan. U aplikaciji ćete morati kliknuti na tri horizontalne linije u donjem desnom uglu.

Zatim idete dolje dok ne vidite „Postavke“ (Settings) i kliknite tu. Kada ste u „Postavkama“, pomaknite se na „Sigurnost“ (Security) i kliknite na „Sigurnost i prijava“ (Security and login). Tada ćete vidjeti odjeljak „Gdje ste prijavljeni“ (Where you’re logged in) i kliknite „Prikaži sve“ (See all) da biste vidjeli sve uređaje.

Kao i kod kompjuterske metode, moći ćete vidjeti vrijeme i datum kada se prijava dogodila, koji tip uređaja se koristi i lokaciju. Ako kliknete na tri vertikalne tačke s desne strane svake navedene sesije, moći ćete se odjaviti ili prijaviti da to niste vi. Također će vam ponuditi mogućnost „Odjava sa svih sesija“ (Log out of all sessions).

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.